Vanliga frågor

Hur betalar jag min färjresa?

Svar:

Du kan betala med euro eller svenska kronor, finskt bankkort samt Visa eller Mastercard. Obs! Du kan tyvärr inte betala med Visa Electron eller Maestro direktdebiteringskort. Du betalar då du kör ombord på färjan.

Hur betalar jag på bussen?

Svar:

På bussen kan man endast betala kontant, med euro eller svenska kronor.

Tar ni cyklar med på bussarna?

Svar:

Ja, men de har sista hands prioritet och tas med i mån av utrymme. Annan frakt till bl a skärgården, landsortsaffärerna och passagerarnas väskor går före. Det varierar mycket från buss till buss hur många cyklar som ryms med. För cyklar debiteras en extra avgift på 7 euro per cykel utöver personpriset.
 

Jag vill boka en bilplats Långnäs-Överö och Degerby-Svinö, går det?

Svar:

Nej, vi bokar inte bilplats mellan Långnäs och Överö eftersom M/S Skarven trafikerar mellan Svinö och Degerby ca 1 gång/h. Resan Svinö-Degerby tar ca 30 min.

Måste man boka sin mc, sin cykel eller om man bara åker som passagerare?

Svar:

Vi bokar mc:n och cyklar om man är i en grupp på 2-3 cyklar. Speciellt under högsäsong bör man boka plats för dessa. Vi bokar passagerare om man är en större grupp på minst 20 personer.
 

Vi har bokat bilplats redan men när vi bokade så glömde vi säga att vi har en husvagn med också, gör det något?

Svar:

Jo, vi bokar bara 17 meter husvagnsekipage/husbilar per tur och vid bokning skall man uppge hurudant fordon man har, hur långt det är, om man har något på taket eller ett släp med sig osv. Eftersom färjorna är relativt små så är risken stor för att man inte ryms med om man glömt att säga hurudant fordon man har. Prislistan går efter vad fordonet är registrerat som och inte enligt fordonets längd.
 

Vi vill boka plats för våra 15 kajaker, går det?

Svar:

Ja, det går att boka kajaker på färjorna. Har ni kajakerna på biltaket ska ni uppge hur hög respektive hur långt fordonet är i så fall.
 

Hur lång tid före avgång måste man vara i hamnen?

Svar:

Minst 15 minuter före avgång. Lastningen påbörjas ca 15 minuter före avgång och kommer man senare betraktas man som obokad och man kommer i så fall med endast i mån av utrymme.
 

Finns det restaurang eller café ombord på färjorna?

Svar:

Det finns café ombord på M/S Skiftet och M/S Gudingen som trafikerar längs den södra linjen, Långnäs-Galtby vv, på M/S Skarven som trafikerar Föglölinjen,  och längs norra linjen på M/S Alfågeln (Hummelvik - Torsholma i Brändö) samt på M/S Viggen (Åva i Brändö – Osnäs i Gustavs).
 

Hur långt på förhand bör man boka?

Svar:

Boka i god tid, minst en månad före du skall resa. Ifall du planerar din resa i juli bör du boka minst 2 månader på förhand. Till midsommar bör man boka 4-6 mån på förhand. Kom ihåg att boka din returresa också, speciellt i juli månad brukar många turer vara fullbokade 2-3 veckor framåt. Det är lättare att försöka ändra en bokning än att få en bilplats i sista minuten i juli.